No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

Primer espectáculo del ciclo ‘Titelles i Ciutats al Born’. Presentación de Bornet y del espectáculo Pulcinella de Gaspare Nasuto. Sábado 5 y domingo 6 de octubre

El proper dissabte dia 5 d’octubre, a les 6h de la tarda, es presentarà a la Sala Moragas del Born, Pulcinella, de Gaspare Nasuto, el primer espectacle del cicle Titelles i Ciutats que cada mes portarà una tradició de titelles d’una ciutat europea. Abans de l’espectacle pròpiament dit del Pulcinella de Nàpols, Toni Rumbau presentarà al Bornet, el Putxinel·li de la Ciutat del Born, que serà l’encarregat de presentar totes les sessions de titelles.

Mes d’octubre:
– dissabte 5, a les 18h i diumenge 6, a les 12:30h, Pulcinella, de Gaspare Nasuto
– dissabte 26, a les 18h i diumenge 27, a les 12:30h, Música Pintada, de Joan Baixas.
– preu per a totes les funcions: 5 euros.

Pulcinella, de Gaspare Nasuto

La primera ciutat i el primer personatge convidat seran Nàpols i Pulcinella. No podia ser d’altra manera, en ser Pulcinella el model originari en el qual es van inspirar tots els altres putxinel·lis europeus que li són germans o cosins: Polichinelle, Punch, Titella, Don Cristóbal Polichinela, Kasperl…

El fet de que Nàpols hagi estat la ciutat on va néixer Pulcinella, és un honor que els napolitans es prenen molt seriosament. De fet, n’estan profundament agraïts: els napolitans s’identifiquen quasi bé tots amb la màscara que els defineix, i quan es pregunta sobre qui és i com és Pulcinella, tothom ens remet a Nàpols, la ciutat: Nàpols és Pulcinella i Pulcinella és Nàpols! Una identificació mútua i profundament popular, tal com el visitant pot comprovar quan arriba a la ciutat: arreu trobarà la figura del personatge, considerada com un talismà de la bona sort. Fins i tot tenen una gran imatge seva de pedra asseguda a la falda del Vesuvi, que contempla amb mirada protectora la ciutat.

Gaspare Nasuto és un dels titellaires que avui més destaca en l’ús de Pulcinella, els guaratelle com anomenen a Nàpols els titelles. Va aprendre el seu art a finals dels vuitanta i des de llavors ha recorregut el món sencer amb el seu teatrí. El seu Pulcinella és concís i clàssic, amb un virtuosisme manipulador que li ha estat reconegut arreu amb multitud de premis. L’espectacle que presenta es titula “L’antiga tradició de Pulcinella”.

En Bornet

L’amfitrió de Pulcinella serà un altre titella, en Bornet, més conegut com el Putxinel·li de la Ciutat del Born. Ha estat una de les sorpreses més alegres i engrescadores de l’obertura del Born Centre Cultural, la irrupció d’aquest personatge anomenat Bornet, sorgit de les mateixes pedres posades al descobert pels arquitectes i arqueòlegs responsables del complex museístic. No són vanes aquestes paraules: la placeta que hi ha just al mig del Born, sota la petita cúpula que corona la coberta de Fontseré, es deia ja el 1700 el Bornet, de manera que el titella que porta aquest nom no pot ser ningú més que algú sorgit d’aquestes mateixes pedres, com en efecte el mateix historiador Albert García Espuche ha confirmat, reconeixent a l’acte els trets, físics i mentals, del personatge. “Sí, en efecte, en Bornet és en Bornet”, ha dit l’eminent historiador, tancant el tema amb la Potestas que li atorga la seva Auctoritas en l’afer que ens pertoca.

S’entén, per altra part, que si cada ciutat té el seu Putxinel·li, la Ciutat del Born tingui el seu Bornet. És a dir, en ser la del Born una ciutat dins d’una altra, nus simbòlic de les distintes èpoques que la conformen, és lògic que també en Bornet sigui un nus simbòlic dels trets que defineixen la ciutat del Born.

Què vol dir això? Doncs que si per un costat encarna el perfum de les ànimes invisibles que segueixen habitant les ruïnes de la Ciutat del Born, la seva ànima de putxinel·li té espurnes de la d’en Titella, en Pericu i els altres personatges que han viscut a la ciutat de Barcelona, siguin antics o moderns. I, per la mateixa regla de tres, s’emmiralla en els seus germans europeus que provenen del Pulcinella napolità o li són cosins germans.

Us espero!!!!
(per a més informació del Cicle de Titelles al Born, vegeu el pdf adjunt)

Toni Rumbau
www.puppetring.com
www.titeresante.es
www.putxinelli.cat
Tel: +34 659 454 879
http://www.tonirumbau.org
http://rutasdepolichinela.blogspot.com/
La Fanfarra – teatro de marionetas